Tel: +48 85 652 02 01(godz. 7.00-21.00 pon-ndz.)

Koszyk

Twój koszyk: 0 prod. 0,00 zł

Kolagen w jedzeniu

Czy kolagen w jedzeniu zostanie w pełni wykorzystany przez Twój organizm? W jakich potrawach znajdziesz kolagen? Z jakimi problemami wiąże się spożywanie pokarmów z kolagenem? Czy da się je czymś zastąpić? Na wszystkie pytania odpowiedź znajdziesz w poniższym artykule.

Kolagen to niezwykle ważne białko, które tworzone jest naturalnie przez organizm każdego człowieka. Do około 25-30 roku życia (wszystko zależy oczywiście od indywidualnych predyspozycji i stylu życia), taka sama ilość kolagenu jest tworzona, co biodegraduje - mówimy wtedy o równowadze. Jednak w pewnym wieku synteza kolagenu zaczyna stopniowo spowalniać. Natomiast niektóre szkodliwe czynniki sprawiają, że organizm będzie produkował jeszcze mniej kolagenu - możemy do nich zaliczyć między innymi życie w ciągłym stresie (powodujące wydzielanie się hormonu stresu jakim jest kortyzol), niezdrową dietę bogatą w cukry i tłuszcze, przebywanie w zanieczyszczonym powietrzu, palenie tytoniu, nadmierną ekspozycję na słońce oraz spożywanie alkoholu. Niestety nawet wyczynowe uprawianie sportów ma niestety wpływ na ubytek kolagenu w naszym organizmie.

Kolagen - za co odpowiada?

Jaka jest rola kolagenu w organizmie człowieka? Kolagen, zwany przez wielu białkiem młodości odpowiada za młody wygląd oraz sprawne funkcjonowanie organizmu. To białko strukturalne budujące skórę, kości, stawy i ścięgna. Jest ono niezwykle istotne. Aż ponad 30% wszystkich białek w organizmie człowieka to kolagen - w przypadku skóry właściwej jest go jeszcze więcej, bo aż 70%. Dzięki kolagenowi możemy poruszać się sprawnie i bezboleśnie, a stawy pracują prawidłowo. Rany goją się szybko, a kości mogą się bezproblemowo zrastać, ma on również wpływ na prawidłowe funkcjonowanie narządów wewnętrznych.

Dzięki kolagenowi także zęby są mocne, a włosy są błyszczące i nie wypadają nadmiernie. Kolagen odpowiada również za nasz młody wygląd. Jego niedobory sprawiają, że na naszej skórze pojawiają się pierwsze zmarszczki, tracimy owal twarzy, kondycja naszej cery pogarsza się, zmagamy się z cellulitem, rozstępami, workami pod oczami, przebarwieniami i plamami - jest to wszystko, czego na pewno wszyscy wolelibyśmy uniknąć.

Różne rodzaje kolagenu

Naukowcy rozróżnili 20 rodzajów kolagenu, z których każdy ma inną funkcję i może znajdować się w innej części naszego ciała. Kolagen wspomaga pracę wielu narządów takich jak mózg, serce, wątroba, nerki itp. Pomaga również w prawidłowym funkcjonowaniu naszych stawów, kości i mięśni. Warty podkreślenia jest fakt, że funkcje aż 8 typów kolagenu nie są jeszcze znane.

Kolagen różni się od pozostałych protein, szczególnie białek odżywczych m.in. wysoką zawartością aminokwasów lizyny, glicyny, proliny, hydroksylizyny i w szczególności hydroksyproliny, praktycznie nie występującej w innych białkach.

Kolagen spowolni proces starzenia?

Czy da się powstrzymać naturalny proces starzenia? Niestety nie jest to możliwe. Mamy jednak dobrą wiadomość - da się go znacząco spowolnić! I to bez żadnych inwazyjnych i bolesnych zabiegów upiększających, które ingerują w organizm. Odpowiedzią jest kolagen - wystarczy pamiętać o uzupełnianiu jego niedoborów, by móc cieszyć się młodym i promiennym wyglądem przez długie lata!

Kolagen w jedzeniu - w czym jest kolagen? Źródła kolagenu - produkty z kolagenem

Gdy chcemy uzupełnić kolagen, zapewne pierwsze co przychodzi większości z nas na myśl jest spożywanie produktów naturalnie bogatych w kolagen. Jakie jest źródło kolagenu? Czy warto jeść produkty z kolagenem? Kolagen znajdziemy w produktach pochodzenia zwierzęcego. Na pewno trzeba wymienić tu takie produkty jak między innymi: galaretki z nóżek wieprzowych, cielęcych lub z ryb, galaretki owocowe, salceson, golonkę, kurze łapki, podroby (serca, wątróbkę), sproszkowaną chrząstkę i płetwę rekina, auszpik, gotowane chrząstki, golonkę, zupy sporządzane na bazie podrobów lub kurzych łapek. Jeżeli zastanawiasz się, w jakich warzywach i owocach jest kolagen to zachęcamy do spożywania owoców będących źródłem witaminy C, która większa produkcję kolagenu. Są to m.in. cytryny, grejpfruty i pomarańcze, ale witaminę C znajdziemy również w innych owocach czy warzywach - np. w papryce i szpinaku.

W jakich warzywach i owocach jest kolagen?

Naturalne źródła kolagenu są dość mocno ograniczone. Nie da się ukryć, że nie bez powodu większości osób zalecana jest suplementacja i regularne uzupełnianie tego białka. Jednocześnie zdrowa i zbilansowana dieta może okazać się jeszcze lepszym rozwiązaniem! Kolagen naturalny można znaleźć w owocach i warzywach. Ich włączenie do codziennego jadłospisu może efektywnie wspierać suplementację oraz naturalną syntezę kolagenu. Niestety, w owocach i warzywach kolagen nie jest obecny, aczkolwiek warto wskazać tu na fakt, że zawierają one wiele innych składników, które na produkcję kolagenu mogą wpłynąć. Mowa tu chociażby o witaminach A, E oraz C. Dzięki nim rozpad struktury białek kolagenowych może zostać efektywnie zahamowany. Dodatkowo, owoce cytrusowe i zielone warzywa zawierają ogromne ilości flawonoidów, które pobudzają organizm do wytężonej produkcji kolagenu. Można więc śmiało powiedzieć, że wprowadzenie większej ilości owoców i warzyw może mieć pozytywny wpływ na naturalną produkcję kolagenu, nawet w przypadku, kiedy te produkty spożywcze nie są w stanie go dostarczyć.

Jakie mięso ma najwięcej kolagenu?

Kolagen jest białkiem zwierzęcym. Naturalnym jest więc fakt, że jego bogate złoża znajdziemy w różnych rodzajach mięs, a także w rybach. Zgodnie z opiniami wielu dietetyków i specjalistów żywienia, najwięcej kolagenu zawiera mięso wieprzowe, a także podroby jak np. serca czy wątróbki. Warto także zauważyć, że duże złoża kolagenu znajdują się również w mięsie ryb morskich. Niemniej jednak warto pamiętać o tym, że spożywanie ich w zbyt dużych ilościach może mieć niekorzystny wpływ na zdrowie i samopoczucie. Mięso wieprzowe jest dość kaloryczne, co może doprowadzić chociażby do wzrostu poziomu cholesterolu we krwi. Z tego też powodu wiele osób znacznie chętniej wybiera suplementację.

Kolagen w jedzeniu - jaka jest jego przyswajalność?

Przez wiele lat uważano, że kolagen spożywany w pokarmach jest bezpośrednio nieprzyswajalny, ze względu na nietrawienie go przez trypsynę - jeden z enzymów żołądkowych. Jednak obecnie wiadomo, że nie jest to do końca prawdą. Przyswajalność anaboliczna białek kolagenowych z ogólnej ich masy w pożywieniu waha się od 3 do 38% wskaźnika NNU (wyliczenia można znaleźć w publikacji dr Batieczko -“Kolagen. Nowa strategia zachowania zdrowia i przedłużenia młodości”).

Czy warto zatem spożywać tuczące produkty, jeżeli ich przydatność anaboliczna nie jest delikatnie mówiąc zachwycająca? Oczywiście, że tak! Trzeba jednak robić to z umiarem, by nie narazić się na występowanie innych problemów zdrowotnych.

Co ciekawe, okazuje się, że w sytuacjach ekstremalnych (a taką jest na pewno dla kolagenu dieta wegańska), organizm potrafi nawet syntezować kolagen z produktów rozpadu komórek w organizmie (Said, Hegsted, 1970). Jednak jeszcze raz należy podkreślić- jest to sytuacja ekstremalna.

Odpowiednie witaminy

Do syntezy kolagenu niezbędne są również witaminy: A, C, E oraz flawonoidy, a także siarka i miedź. Dlatego też należy pamiętać o spożywaniu wystarczającej ilości pokarmów bogatych w te witaminy. Zaliczyć możemy do nich głównie zdrowe warzywa i owoce. Sięgaj więc często po pomarańcze, cytryny, ananasy, mango, grejpfruty, maliny, melony. Jedz czerwone porzeczki, borówki, jeżyny, jabłka, wiśnie, dziką różę oraz truskawki. Nie zapominaj o burakach, kapuście, dyni, bakłażanie, czerwonej papryce, szpinaku, słodkich ziemniakach, marchewce, pietruszce czy pomidorach. Do syntezy kolagenu niezbędna jest także siarka.

Sięgaj więc po czosnek, seler, oliwki, ogórki, banany i cebulę. Jedz zdrowe tłuszcze, które są bogate w witaminę E - orzechy, migdały, awokado, oleje roślinne, żółtka jaj, ziarna sezamu, nasiona słonecznika. Kiełki pszenicy, ryby i rośliny strączkowe dostarczą natomiast koenzymu Q10, który spowalnia proces starzenia się skóry. Siarki dostarczą Ci mięso oraz jajka, natomiast miedzi ziarna słonecznika oraz płatki owsiane. Warto też pić dużo wody niegazowanej, by stale nawadniać organizm.

Co jeśli nie kolagen w pożywieniu?

Alternatywą dla diety bogatej w kolagen jest suplementacja. By dostarczyć sobie kolagenu, należy jednak zwracać uwagę na jakość. Kolagen pochodzenia wołowego lub wieprzowego nie przyczyni się do poprawy zdrowia i wyglądu. Dlaczego? Problem polega na tym, że taki kolagen nie jest aktywny biologicznie poza organizmem, w którym powstał. Przez nasz organizm zostanie zatem potraktowany jedynie jako ciało obce, a więc spalony i wydalony. By doświadczyć wymiernych korzyści związanych z przyjmowaniem kolagenu należy wybierać kolagen wysokiej jakości, który naprawdę zadziała - ważne, by stosować tylko i wyłącznie kolagen rybi.

Różnica polega na tym, że kolagen pochodzenia rybiego pozostaje aktywny nawet po wyizolowaniu go z organizmu, w którym powstał. Może też zostać rozpuszczony w wodzie, dlatego też nadaje się do tworzenia z niego zabutelkowanych kosmetyków. Możesz zdecydować się na zakup suplementu w postaci tabletek, płynu lub proszku. W naszym sklepie internetowym kolagen.pl znajdziesz tylko wysokiej jakości kolagen pochodzenia rybiego.

Kolagen - czy warto?

Warto pamiętać o uzupełnianiu kolagenu - poprzez sporadyczne spożywanie produktów bogatych w sam kolagen, a także codzienne dostarczanie organizmowi witamin A, C, E, flawonoidów, siarki i miedzi, które są niezbędne do naturalnej syntezy kolagenu.

Możesz również pokusić się o suplementację kolagenu do picia w postaci tabletek, płynu czy proszku. Dzięki temu dłużej będziesz cieszyć się młodym wyglądem, Twoja skóra pozostanie elastyczna i jędrna, a snu z powiek nie będą spędzać Ci rozstępy czy cellulit. Przy prawidłowym poziomie kolagenu w organizmie nie narażasz się również na problemy ze stawami i inne kłopoty zdrowotne.

Kliknij i zamów
zestaw próbek za 0,01zł

Oferta wyskoczy Ci w nowym okienku!
Chwilę zaczekaj :)