Infolinia: 0 886 886 886 (godz. 8.00-20.00 pon-niedz.)

Twój koszyk: 0 prod. 0,00 zł

Kolagen dla wegetarian? O tym, czy wegetarianie mogą przyjmować kolagen.

Opublikowano dnia 01-07-2020
Autor: Kamil Skoczylas

Czy wegetarianie mogą przyjmować kolagen?

Kolagen to rodzaj białka, które produkowane jest przez organizm każdego człowieka. Odpowiada za jędrność skóry, zdrowe włosy i paznokcie, a także prawidłowe funkcjonowanie stawów. Jednak wraz z wiekiem produkcja kolagenu jednak zmniejsza się, a zaczyna się to stosunkowo wcześnie, bo już od około 26 roku życia. Skóra traci swoją jędrność i sprężystość, mogą pojawiać się problemy ze stawami. Dlatego też kolagen powinno się regularnie uzupełniać. Produkty bogate w naturalny kolagen to produkty zwierzęce o wysokiej zawartości tłuszczu – galaretka, salceson, golonka czy kurze łapki. Oczywiście żadnemu wegetarianinowi czy weganinowi taka dieta nie przypadnie do gustu. Co wtedy?

Kolagen dla wegetarian?

Pescowegetarianie powinni jeść dużą ilość ryb, a także suplementować kolagen pochodzenia rybiego. Idealną opcją dla wegetarian i wegan będzie natomiast substytut kolagenu, który jest w 100% stworzony z białka roślinnego. To hydroksyprolina pochodząca ze ścian komórek alg zielenicowych. Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z naszym produktem Kolagen Vege, czyli kolagen dla wegetarian.
kolagen dla wegetarian

Produkty pobudzające wytwarzanie kolagenu

Wegetarianie i weganie powinni także zadbać o to, by ich organizm sam mógł wytworzyć wystarczającą ilość kolagenu. Konieczne jest więc spożywanie produktów, które nie tyle zawierają kolagen, co wspomagają syntezę tego niezbędnego do funkcjonowania białka.

Genisteina

Genisteinę zawierają przede wszystkim rośliny strączkowe, zwłaszcza soja. Ten fitoestrogen spowalnia zanikanie kolagenu. Warto spożywać także fermentowane przetwory sojowe, takie jak tempeh czy tamari.

Aminokwasy białkowe

By uzupełnić aminokwasy białkowe, zaleca się spożywanie alg morskich, ryżu oraz płatków owsianych, a także różnego rodzaju orzechów.

Witamina C

Witamina C stymuluje wytwarzanie kolagenu, a także jest ona silnym utleniaczem. Nie zapominaj o owocach i warzywach bogatych w witaminę C, takich jak cytryny, pomarańcze, mandarynki, grejpfruty, ekstrakt z dzikiej róży, papryka, brokuły, a nawet zwykła kapusta, która dostarcza organizmowi nie tylko niezbędnej witaminy C, ale także A, B i E.
pomarańcze

Witamina A

Witamina A wspomaga produkcję kolagenu. Jedz marchew, która również wpłynie pozytywnie na koloryt Twojej skóry.

Likopen

Czerwone warzywa i owoce zawierają przeciwutleniacz zwany likopenem, który jest silnym przeciwutleniaczem stymulującym produkcję kolagenu.

Siarka

Nie zapomnij o bogatym w siarkę czosnku, który nie tylko wspomoże syntezę kolagenu, ale także zadba o Twoją odporność. Spożywaj regularnie kapustę, cykorię, awokado i brukselkę.

awokado

Krzem

Krzem scala włókna kolagenowe i wpływa na prawidłową budowę tkanki łącznej. Krzemu dostarczą Ci chleb pełnoziarnisty, otręby, ziemniaki, cebula, szpinak czy ryż brązowy.

Czego unikać?

By długo cieszyć się jędrną i elastyczną skórą oraz sprawnymi stawami, na pewno powinno się unikać spożywania nadmiernej ilości cukrów, a także palenia tytoniu oraz wystawiania się na szkodliwe promieniowanie UV. Regularnie się ruszaj i postaraj się nie stresować zbyt dużo, ponieważ uwalniany w stresie hormon kortyzol pobudza rozkład kolagenu. Koniecznie wypróbuj też kolagen dla wegetarian.

Galeria