Infolinia: +48 85 652 02 01 (godz. 7.00-21.00 pon-ndz.)

Koszyk

Twój koszyk: 0 prod. 0,00 zł

Czym jest hydrolat? Woda kwiatowa do pielęgnacji skóry i włosów

Opublikowano dnia 02-11-2021
Autor: Kamil Skoczylas

Jak powstaje hydrolat?

Hydrolat jest wodnym produktem otrzymywanym na skutek destylacji parą wodną roślin. Destylacja to proces, który polega na rozdzieleniu ciekłej mieszaniny wieloskładnikowej poprzez odparowanie, a później skroplenie składników. Służy ona pozyskaniu olejków eterycznych z roślin. W efekcie tego procesu powstaje również hydrolat – czyli woda kwiatowa lub ziołowa. Jest to woda wzbogacona o rozpuszczalne cząstki roślinne oraz niewielkie ilości olejku eterycznego. Hydrolat jest więc czystą esencją roślinną, choć jej stężenie jest dużo niższe niż w przypadku olejków eterycznych i wynosi 1-2%, cechuje się również dużo mniej intensywnym zapachem. Mimo że jest on produktem ubocznym, posiada niezwykle wartościowe właściwości dla skóry.

Hydrolat – działanie

W przeciwieństwie do olejków eterycznych, hydrolaty być stosowane bezpośrednio na skórę, na którą działają  dobroczynnie i pielęgnująco. Dokładne działanie hydrolatu zależy od olejku eterycznego, który jest w nim zawarty. Ogólnie rzecz ujmując, hydrolaty mają właściwości tonizujące, łagodzące, kojące, nawilżające, oczyszczające, przeciwzapalne oraz odświeżające. Mogą być stosowane zarówno na twarz, jak i skórę ciała oraz włosy.

Hydrolat – zastosowanie

Hydrolat ma szerokie zastosowanie w kosmetyce i może być stosowany w wielu różnych celach. Nadaje się on tworzenia ręcznie robionych kosmetyków, bazujących na produktach naturalnych jako rodzaj wodnej bazy. Mogą stanowić składnik maseczek wykonywanych z glinek jako zamiennik wody – dzięki temu jej działanie będzie jeszcze intensywniejsze. Nadaje się również jako mgiełka do ciała czy twarzy oraz spray do włosów, który zadba o odpowiednie nawilżenie. Wcierany w skórę głowy, hydrolat wzmocni cebulki i będzie chronił przed wypadaniem.

Hydrolat do tonizacji

Jednym z najpopularniejszych zastosowań hydrolatu jest tonizacja. Jest to proces, który ma na celu przywrócenie skórze jej naturalnego pH wynoszącego 4,5 – 5,5. Hydrolat posiada pH równe lub niższe temu cechującemu skórę i dzięki temu działa – dlatego też nie każdy hydrolat nadaje się do tonizacji i przed wyborem produktu dla siebie konieczne jest zapoznanie się z jego pH.

Jaki hydrolat wybrać?

Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów hydrolatów – dlatego warto wybrać taki, który będzie odpowiadał indywidualnym potrzebom skóry. Do najpopularniejszych hydrolatów należą:

Różany

Polecany dla osób, których skóra jest sucha i wrażliwa. Idealny do cery dojrzałej. Cechuje się właściwościami łagodzącymi, nawilżającymi oraz ujędrniającymi. Wygładza zmarszczki i poprawia koloryt skóry. Wiele osób pokocha go za intensywny kwiatowy zapach.

Oczarowy

Nadaje się do pielęgnacji przede wszystkim skóry trądzikowej i problematycznej, ale także dojrzałej i naczynkowej. Ma właściwości antyoksydacyjne i bakteriobójcze, wycisza zmiany i stany zapalne. Łagodzi zaczerwienienia i regeneruje.

Z gorzkiej pomarańczy

Idealny do pielęgnacji cery mieszanej, dojrzałej i naczynkowej. Zmniejsza wytwarzanie sebum oraz zmniejsza widoczność porów oraz wpływa korzystnie na zaczerwienienia. Przywraca skórze naturalny blask.

Miętowy

Nadaje się do pielęgnacji zarówno skóry wrażliwej jak i normalnej oraz tłustej. Ma właściwości antybakteryjne, łagodzące oraz ujędrniające.

Lawendowy

Olejek lawendowy może być stosowany do pielęgnacji każdego rodzaju skóry, choć szczególnie polecany jest do pielęgnacji skóry tłustej i problematycznej. Cechuje się właściwościami regenerującymi, kojącymi i uspokajającymi. Dodatkowo ma działanie antyseptyczne i antybakteryjne, rozświetla i regeneruje, a także poprawia napięcie i jędrność.

Rozmarynowy

Idealny do pielęgnacji skóry trądzikowej i tłustej oraz normalnej. Ma właściwości oczyszczające, regenerujące i rozświetlające. Działa też antybakteryjnie.

Czystkowy

Nadaje się do pielęgnacji cery dojrzałej, tłustej i trądzikowej. Ma właściwości wygładzające, ściągające i przeciwzmarszczkowe. Działa ujędrniająco i napinająco oraz wspomaga leczenie trądziku oraz wspomaga likwidację przebarwień.

Werbenowy

Idealny do pielęgnacji zarówno skóry normalnej jak i mieszanej oraz tłustej, problematycznej. Działa przeciwzapalnie, uspakaja i zwęża ujścia gruczołów łojowych.

Lipowy

Nadaje się do pielęgnacji skóry wrażliwej, suchej, ze skłonnością do podrażnień i alergii oraz atopowej. Ma właściwości łagodzące podrażnienia, zmniejsza obrzęki, przyspiesza gojenie oraz przeciwdziała stanom zapalnym oraz łagodzi oparzenia.

Geraniowy

Może być stosowany do każdego rodzaju skóry. Ma właściwości nawilżające, odświeżające, zmiękczające i łagodzące podrażnienia.

Galeria