Infolinia: +48 85 652 02 01 (godz. 7.00-21.00 pon-ndz.)

Koszyk

Twój koszyk: 0 prod. 0,00 zł

Witamina C w kosmetykach – dlaczego warto ją stosować?

Opublikowano dnia 01-10-2021
Autor: Kamil Skoczylas

Nasz skóra, zwłaszcza skóra twarzy potrzebuje głębokiego odżywienia. Dlatego też musimy dostarczać jej substancji odżywczych – zarówno od wewnątrz, spożywając wartościowe posiłki jak i od zewnątrz – stosując odpowiednie kosmetyki, które dadzą jej to, czego potrzebuje.

Gdzie znajdziesz witaminę C?

Witamina C nie bez powodu uznawana jest za witaminę młodości. To jeden z najpopularniejszych związków organicznych, który wykazuje aktywność biologiczną. By zachować zdrowie i młody wygląd, konieczne jest przyjmowanie jej wraz z produktami spożywczymi. Witamina C nie jest produkowana przez ludzki organizm, dlatego jest to tak ważne, żebyśmy dostarczali ją wraz z pożywieniem. Bogate są w nią produkty pochodzenia roślinnego. To nie tylko popularne pomarańcze, ale również inne owoce: porzeczka, dzika róża, cytryny, kiwi oraz warzywa: brukselka, brokuł czy papryka. Ponadto, wolne rodniki zawarte w środowisku zmniejszają ilość witaminy C w naszym organizmie, zwłaszcza w skórze. Dlatego też warto jest stosować kosmetyki o jej wysokiej zawartości.

Właściwości witaminy C dla skóry

Witamina C ma korzystny wpływ na skórę. Przede wszystkim jest ona niezbędna do syntezy kolagenu odpowiadającego za jędrność i elastyczność skóry, proces gojenia się ran i zrastania kości, a także elastyczność i mobilność stawów. Witamina C jest podstawowym budulcem naczyń krwionośnych. Neutralizuje działanie wolnych rodników. Ponadto, kwas L-askorbinowy ma właściwości przeciwzapalne, pomaga więc w leczeniu trądziku. Działa wybielająco i pomaga przeciwdziałać przebarwieniom, niwelować plamy i blizny oraz przyczynia się do ujednolicenia kolorytu. Korzystnie wpływa na mikrocyrkulację krwi. Witamina C zabezpiecza również przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych.

Formy witaminy C

Kwas L-askorbinowy

Jedną z form witaminy C używaną w kosmetyce jest jej aktywna forma w postaci kwasu L-askorbinowego. To związek o charakterze hydrofilowym, bardzo dobrze rozpuszczający się w wodzie. Skórze nadaje efekt rozświetlenia. Taka forma witaminy C cechuje się jednak wysoką niestabilnością, co oznacza, że może ona szybko stracić swoje dobroczynne właściwości – czynniki zewnętrzne (takie jak temperatura, światło, powietrze czy nieodpowiednie pH) powoduję rozpad substancji. Czysta forma witaminy C polecana jest dla cery tłustej skłonnej do zanieczyszczeń oraz cery szarej, zmęczonej wymagającej rozświetlenia. Nie nadaje się jednak dla osób o cerze wrażliwej, ponieważ może wywoływać podrażnienia.

Tetraizopalmitynian askorbylu

Ta pochodna witaminy C cechuje się wysoką przyswajalnością i bardzo skutecznym działaniem. To forma rozpuszczająca się w oleju, która bardzo dobrze wchłania się przez naskórek oraz przenika w głębsze warstwy skóry dzięki swoim hydrofobowym właściwościom. Oddziałuje na syntezę melaniny i cechuje się właściwościami depigmentacyjnymi – polecana do stosowana na plamy i przebarwienia. Wspomaga zachowanie prawidłowej struktury kolagenu, elastyny i kwasu hialuronowego, dzięki czemu aktywnie opóźnia oznaki starzenia.

Etylowy kwas askrobinowy

Ta pochodna cechuje się wysoką stabilnością i jest odporna na czynniki zewnętrzne. Jest w stanie przenikać w głąb skóry. Hamuje rozwój bakterii oraz stanu zapalnego. Tę formę można rozpuścić zarówno w tłuszczach jak i w wodzie. Jest dobrze przyswajalna. To dobre rozwiązanie dla cery wrażliwej, ponieważ nie wywołuje podrażnień. Spowalnia starzenie, a także chroni przed szkodliwym działaniem promieni UV oraz silny antyoksydant chroniący przed wolnymi rodnikami. Poprawia również stan naczyń krwionośnych.

Fosforan magnezowy askorbylu

To pochodna kwasu askorbinowego rozpuszczalna w wodzie. Jest bardzo łagodna dla skóry, działa mniej drażniąco od innych form. Polecana dla osób o cerze wrażliwej, skłonnej do podrażnień. Skuteczna w walce z przebarwieniami, ma właściwości rozświetlające. Pobudza syntezę kolagenu oraz chroni przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Dzięki właściwościom antybakteryjnym jest również stosowana w preparatach antytrądzikowych.

Sól sodowa monofosforanu kwasu askorbinowego

Jest to stabilna forma witaminy C, która jest w stanie przenikać do głębokich warstw skóry. Jest stosunkowo łagodna i dobrze przyswajalna. Rozjaśnia przebarwienia, działa antyoksydacyjnie oraz wzmacnia włókna kolagenowe. Wykazuje również działanie antybakteryjne i jest polecana osobom z cerą trądzikową. Skutecznie przeciwdziała tworzeniu się zaskórników.

Gukozyd askrobylu

To połączenie kwasu askorbinowego z cząsteczkami glukozy, które powstały w wyniku rozpadu skrobi. Jest w stanie wnikać w głębokie warstwy skóry, gdzie ulega rozpadowi i uwalnia wolną formę witaminy C. Wzmacnia włókna kolagenowe oraz pobudza jego syntezę. Pozytywnie wpływa na koloryt skóry, rozjaśnia przebarwienia. Jest polecana do pielęgnacji skóry dojrzałej.

Palmitynian askorbylu

To forma rozpuszczalna w tłuszczach. To antyoksydant cechujący się dużą stabilnością, jednak stosunkowo niewielką aktywnością biologiczną. Stymuluje syntezę kolagenu oraz ma działanie rozjaśniające przebarwienia. Wyrównuje koloryt skóry. Chroni przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Ma również działanie przeciwzapalne. Zmniejsza rumień powstały po opalaniu.

Sól magnezowa fosforanu askorbylu

To forma rozpuszczalna w wodzie. Gorzej przenika w głąb naskórka i ma słabsze działanie antyoksydacyjne. Jest bardzo łagodna i dlatego też jest polecana osobom o cerze wrażliwej, skłonnej do podrażnień, kobietom w ciąży czy w trakcie karmienia piersią.

Podsumowanie

Witamina C to bardzo ważny składnik wielu kosmetyków, który ma działanie przeciwstarzeniowe, stymulujące syntezę kolagenu, rozjaśniające i antybakteryjne. Ważne, by dobrać formę witaminy C do swojej cery, jej potrzeb i ograniczeń. W przypadku wystąpienia ewentualnych podrażnień, zawsze można sięgnąć po kosmetyki z niższym stężeniem witaminy C lub inną, łagodniejszą formą.

Galeria