Tel: +48 85 652 02 01(godz. 7.00-21.00 pon-ndz.)

Koszyk

Twój koszyk: 0 prod. 0,00 zł

Kolagen - Wiedza

« Poprzednie

1 2 3

Następne »


Rozpad potrójnej helisy w kolagenie uzyskiwanym z ryb, następuje również niezwykle łatwo. Wystarczy obecność nadmiernego odczynu kwasowego, przeniknięcie bakterii lub podniesienie się jego temperatury przez zaledwie kilkadziesiąt minut, aby cząsteczki uległy despiralizacji. Kolagen traci wówczas aktywność biologiczną i zdolność dołączania do bliźniaczych cząsteczek w skórze. Powoli ulega denaturacji, a następnie koagulacji.

Amerykańscy [E. Gibson, L. Chang - 2002] i francuscy [J. Roche - 2003] badacze, podnoszą tu obok czynnika temperatury i odczynu kwaśnego, również czynnik czasowy, w kontekście procesu wchłaniania się preparatu kolagenowego.

Należy bowiem zwrócić uwagę, że nawet najlepszy ze znanych dotąd preparat wchłanialny, wytwarzany przez Polaków zachowuje trwale strukturę przestrzenną kolagenu jedynie do ok 28 stopni C.

Temperatura ludzkiego ciała - ok. 37 stopni C despiralizuje kolagen podawany w żelu transdermalnym po około 50-55 minutach.

Nie wystarczy zatem wyodrębnić po prostu ze skóry rybiej kolagen i zemulgować go do postaci żelu, aby twierdzić, że posiadło się eliksir młodości - jak próbują to czynić już niektóre firmy.

Preparat posiadający obiektywne właściwości naprawcze skóry, powinien spełniać zdaniem klinicystów cały szereg warunków. Obok wyżej omówionych, produkowany być musi z białka o względnej masie cząsteczkowej tropokolagenu znacząco mniejszej od 350 000, jaką posiada kolagen w tkance skóry ludzkiej [G. Reich 1970].

Kolagen Colway pozyskiwany jest w względnej masie cząsteczkowej 250 000 - 310 000, co pozwala mu w czasie znacznie krótszym od progu zagrożenia despiralizacją powodowaną temperaturą ciała - wniknąć w skórę i rozpocząć wbudowywanie się w tkanki, bez utraty potrójnej helisy.

Żaden inny producent kolagenu na świecie, w tym również kolagenu rybiego, nie uzyskał pozytywnej opinii specjalistów branży biochemicznej, biotechnologicznej i medycznej w zakresie wyżej postawionego zagadnienia!

Aby dokładnie zrozumieć, na czym właściwie polega rewolucja w kosmetologii, którą właśnie zapoczątkowujemy należy wiedzieć, że: Kolagen, elastyna, kreatyna - to proteiny podporowe skóry, zapewniające jej odpowiednie napięcie, nawilżenie, sprężystość, elastyczność i jędrność.

Od mniej więcej 25 roku życia, skóra ludzka zaczyna powoli tracić te cechy, podobnie jak mięśnie tracą siłę, a kości ubożeją w wapń. Wszystkie te objawy starzenia się człowieka wynikają z postępującego deficytu kolagenu rozpuszczalnego, którego biosynteza jest z wiekiem coraz słabsza.

Po trzydziestym roku życia, u każdego praktycznie człowieka rozpoczyna się zanik gruczołów łojowych i potowych oraz postępujące wysychanie i wiotczenie skóry. Pojawiają się zmarszczki. Dzieje się tak wskutek osłabienia włókien elastyny i kolagenu, stanowiących najważniejsze składowe podścieliska łącznotkankowego. Wolne rodniki, toksyny i enzym zwany kolagenozą niszczą włókna białkowe, a w organizmie spada poziom mikroelementów oraz witamin stymulujących naturalną produkcję kolagenu przez fibroblasty i chondrocyty.

Obrót kolagenu w organizmie trwa przecież nadal, lecz im bliżej starości, tym procesy degradacji zaczynają przeważać nad procesami syntezy, szczególnie syntezy kolagenu rozpuszczalnego, który zapewniał dotąd skórze elastyczność i możliwość pęcznienia, dzięki zdolności wiązania wody.


« Poprzednie

1 2 3

Następne »